Ένα άρθρο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση της ως ημέρα γιορτής.

pizza and chill

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου του 1909, 15.000 γυναίκες παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας δικαίωμα ψήφου, καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», κατάφεραν να εδραιώσουν αυτή την ημέρα ως ημέρα σκέψης και αγώνα.

H 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Στις Σοβιετικές χώρες μάλιστα ξεκίνησε ως ημέρα αργίας προς τιμήν της επαναστατικής δράσης των γυναικών και του ηρωισμού τους κατά την περίοδο της Ρωσικής και Οκτωβριανής Επανάστασης. Κατέληξε να γιορτάζεται μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις και ομιλίες για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και τα δικαιώματα της, καθώς και την ισχυρή θέση που πλέον κατέχει σε αυτήν.

Φτάνοντας στο σήμερα, η διακρατική εκστρατεία με σκοπό την ισότητα των φύλων με τίτλο «50:50 Parliament» που δημιουργήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ακόμα μία δράση υπέρ του θηλυκού φύλου. Στις Εκλογές του 2017,το 32% των βουλευτών ήταν γυναίκες, έτσι το 2018 για να γιορτάσουν την Ημέρα της Γυναίκας, οι βουλευτές, ο πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση φόρεσαν κονκάρδες 50:50 προς τιμήν τους.

Το κίνημα 50-50 συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέσω του τηλεοπτικού σταθμού BBC. Το κανάλι δημιούργησε τη μεγαλύτερη συλλογική δραστηριότητα «50-50 Project», αυξάνοντας την παρουσία των γυναικών στο πρόγραμμα του σταθμού. Το project έχει ως στόχο να εμπνεύσει τα υπόλοιπα media ώστε να παρουσιάζουν ισόποσα τις γυναίκες και τους άντρες στο περιεχόμενο τους.

Το “The Fifty-Fifty Project” έφτασε με μια άλλη μορφή και στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία δύο νέων γυναικών, της Μαριάνθης Νίκα και της Σοφίας Καραγιάννη. Η ΜΚΟ που ιδρύθηκε στις 8 Μαρτίου του 2017, έχει ως στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για κάθε γυναίκα millennial να επιτύχει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η ΜΚΟ «τρέχει» μια σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο «Γεφυρώνοντας το κενό». Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν επισκέψεις σε εταιρείες που ενισχύουν την ισότητα των δύο φύλων στο εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, μέσα από ημερίδες και ομιλίες από γυναίκες του επιχειρηματικού κόσμου, το “The Fifty-Fifty Project” εμπνέει νέες γυναίκες να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για το μέλλον τους.

Η Pizza Fan στήριξε από την αρχή το παραπάνω εγχείρημα, κάνοντας αισθητή την παρουσία της σε αυτές τις εκδηλώσεις. Μάλιστα, όντας μια εταιρεία όπου πάνω από το 50% του διοικητικού προσωπικού μας είναι γυναίκες, δε γίνεται να μη στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Στόχος μας, σαν εταιρεία, είναι η ενδυνάμωση και ανάδειξη των δυνατοτήτων των γυναικών στελεχών μας μέσα από την ενασχόληση τους με δημιουργικά projects, αλλά και η στήριξη νέων γυναικών στα πρώτα τους βήματα, μέσα από ανεξάρτητες δράσεις, όπως το “The Fifty-Fifty Project” .