Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης και την αξία της ανακύκλωσης στη ζωή μας.

pizza and chill

Ζούμε σε έναν πλανήτη που μας παρέχει δισεκατομμύρια φυσικούς πόρους ετησίως, οι οποίοι όμως κινδυνεύουν να εκλείψουν. Η άμετρη σπατάλη των υλικών αυτών από τον άνθρωπο, καθώς και η κατάληξη τους στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, δεν βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος, αντιθέτως οδηγούν στην εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων, προκαλώντας αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φυσικό οικοσύστημα.

H λύση είναι η ανακύκλωση! Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση διαφόρων υλικών, μετατρέπει αυτόματα τα απορρίμματα σε πρώτες ύλες από τις οποίες μπορούν να παραχθούν νέα προϊόντα, αλλά βοηθά και στην προστασία του περιβάλλοντος με την μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Θέλοντας να διαδώσει την αξία της ανακύκλωσης ο Ranjit S. Baxi, πρόεδρος της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανακύκλωσης καθιέρωσε το 2018 την 18η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης. Ο πρώτος εορτασμός της ημέρας αυτής, μαζί με τον ιδρυτή της, έλαβε χώρα σε ένα event στην Carnaby Street του Λονδίνου. Ο Ranjit S. Baxi εξέδωσε, επίσης, ένα μανιφέστο με τίτλο “Seventh Resource”.

Η καμπάνια αυτή αναφέρεται στην αξία των ανακυκλώσιμων προϊόντων στη ζωή μας, ειδικά όταν αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά και να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση του χρόνου ζωής των πρώτων υλών και την αποτροπή εξάντλησης των φυσικών αποθεμάτων.

Η αξία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν είναι αρκετά εντυπωμένη στη συνείδηση των πολιτών, αφού σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Ε.Ε. το 2016, η χώρα μας βρίσκεται προτελευταία σε κατάταξη όσον αφορά την ανακύκλωση με ποσοστό 17%. Παρόλα αυτά, γίνονται προσπάθειες από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ΜΚΟ, ανεξάρτητους φορείς και πολίτες, ώστε να αλλάξει αυτό στο μέλλον.

Η Pizza Fan από τη δική της πλευρά συνεισφέρει σε αυτή την περιβαλλοντική προσπάθεια που γίνεται με το δικό της τρόπο. Η εταιρεία μας κάθε χρόνο εναποθέτει ένα χρηματικό ποσό στην ΕΕΑΑ, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί από την τελευταία για κάθε νόμιμη χρήση, όπως αγορά εξοπλισμού κ.α. Η συνολική χρηματική προσφορά της Pizza Fan στην ΕΕΑΑ και τη διαδικασία ανακύκλωσης γενικότερα, από το 2014 έως σήμερα ισοδυναμεί με 462 μπλε κάδους ανακύκλωσης ή 1 όχημα συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών αντίστοιχα.

Επιπλέον, η Pizza Fan, ενισχύοντας το όραμα για οικολογική συνείδηση, χρησιμοποιεί χάρτινα κουτιά συσκευασίας (craft), ειδικά διαμορφωμένα για την διατήρηση των τροφίμων και βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα ανακυκλώσιμα. Παράλληλα, υπάρχει πολιτική σχετικά με τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες που απορρίπτονται από τα καταστήματα μας να τοποθετούνται στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης.
Αποκτώντας οικολογική συνείδηση και ανακυκλώνοντας όποιο προϊόν δεν χρειαζόμαστε πια, βοηθάμε έμπρακτα στην προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

Think Green, Do it like Pizza Fan!